Molen bij de Kralingse Plas - Laan Irodjojo

Schilderij van de molen bij de Kralingse Plas in Rotterdam gemaakt door Laan Irodjojo (1969) van Atelier Herenplaats.

Laan Irodjojo (1969)

Laan is geboren in Paramaribo. Nadat zijn familie in 1979 naar Nederland verhuisde ontdekte men op zijn school tijdens een uitstapje naar de Rotterdamse haven zijn tekentalent. In 1995 kreeg Laan een plaats bij Atelier Herenplaats. Hier kreeg hij de mogelijkheid om met verschillende materialen en technieken te experimenteren. Irodjojo heeft het Savant syndroom. Mensen met dit syndroom beschikken over speciale talenten die sterk ontwikkeld kunnen worden, vaak in combinatie metautisme. We kennen rekenwonders en muzikale wonderkinderen uit verhalen en films. Laan heeft een fotografisch geheugen en een bijzonder scherp waarnemingsvermogen gecombineerd met tekentalent. Zijn favorieten onderwerpen zijn gebouwen, schepen, vliegtuigen, treinen en bruggen. Laan tekent ze snel en trefzeker zonder liniaal, met een natuurlijk gevoel voor verhoudingen en perspectief. Hij tekent al zijn onderwerpen eerst in een schetsboekje met potlood. Daarna werkt hij zijn onderwerpen uit op groot formaat doek of papier metacrylverf. Hij schildert in koele blauwe en vergrijsde tinten, vaak laag over laag, de kleur minimaal corrigerend. Tot slot kadert hij zijn kleurvlakken af met een zwarte lijn.

Bijzonder is zijn gevoel voor verhouding, geen enkele lijn is gecorrigeerd, gum gebruikt hij niet. Het perspectief klopt niet altijd en soms lijkt het op een isometrische perspectieftekening. Bij sommige gebouwen lopen de lijnen van het dak niet parallel aan de ramen, maar alle details kloppen, zelfs de kleine airco aan een woontoren wordt niet overgeslagen. Soms zoemt hij als een fototoestel met telelens in op een detail van een brug of dukdalf in de haven. Dit alles geeft zijn schilderijen een vreemde verstilde mystieke sfeer.

Dit schilderij is een werk uit de beginperiode van Laan. Zijn werken leveren tegenwoordig duizenden euro's op, dus dit is een unieke kans om voor een mooi bedrag een échte Laan aan te schaffen.

Mascolori (Rotterdamse schoenenwinkel) heeft in samenwerking met Outsider Artist Laan Irodjojo van Galerie Atelier Herenplaats een schoen en sok ontworpen met daarop een beschildering van het gebouw ‘De Rotterdam’

Artikelnummer:
DORA0001
Categorie:
Kunst
Hoogte:
70
Breedte:
50
Materiaal:
Canvasdoek
Conditie:
Gebruikt

Dit item wordt uitgeleverd door de aanbieder van het item. De contactgegevens van de aanbieder krijg je per e-mail.

Deze veiling is: Gesloten
Winnend bod:
€ 200,00

Op dit veilingitem kun je niet meer bieden.